Skytjenester – det alle snakker om, men hva er egentlig skylagring? 

Skytjenester – det alle snakker om, men hva er egentlig skylagring? 

Hva er en skytjeneste? – Alt du må vite

Skytjenester – det alle snakker om, men hva er egentlig skylagring? Kort forklart betyr å flytte IT-en sin til “skyen” det samme som å lagre data via Internett til en server utenfor bedriftens vegger. 

På folkemunne sies det at sky-basert data er lagret på internett, men dataen ligger egentlig på en server et eller annet sted i verden, som man får tilgang til fra internett. Grunnen til at bedrifter velger skytjenester er for å utfase egne fysiske servere og heller leie en server over nett, som vedlikeholdes og driftes av noen andre.

Skyen er en metafor for et globalt nettverk
– i denne sammenheng altså Internett.

At skytjenester er i vinden om dagen, er ikke uten grunn. Med dagens teknologi kan du få samme hastighet over nett som om serveren hadde stått på bakrommet. Det er også i mange tilfeller mer fysisk sikkert med sky fordi egen bedriftsserver kan enklere bli ødelagt, ta fyr, få vannskade eller bli stjålet. Det er også i mange tilfeller rimeligere å leie sky-basert lagring hos en skyleverandør enn å investere, drifte og vedlikeholde egen bedriftsserver.

«Software as a service» (SaaS) betyr abonnement og er blitt standard for skytjenester hvor man betaler for den kapasiteten og de tjenestene man bruker. Bedrifter som bruker skytjenesten Azure får nemlig tilgang til en rekke nyttige verktøy, tilleggstjenester og produkter.

Med skybasert lagring på en skyplattform få du bedre kontroll over bedriften, øker produktiviteten og skaper reelle resultater. Skybaserte tjenester er blitt nåtiden og fremtiden for datalagring i næringslivet, nettopp fordi man får bedre oversikt, effektivisert samarbeid, redusert vedlikehold og en totalt mer lønnsom virksomhet – dersom man velger den beste skyen for sin bedrift.

Hvilke skytjenester finnes det?

Det er mange skyløsninger på markedet som løser ulike bedrifters behov på forskjellige måter.

Skylagring
Av skylagring har man for eksempel Microsoft OneDrive, Google Drive og Dropbox Business for å nevne de mest populære for lagring av filer og dokumenter. Skylagring er et arkiv med moderne søke- og delingsfunksjoner.

Skyplattformer
Av skyplattformer har man Microsoft Azure, Google Public Cloud og Amazon Web Services som alle er det som kalles Public Clouds, eller fornorsket til offentlig skyer. Her kjøres alt av digitale ressurser i sann-tid og samtidig få en rekke integrerte tjenester for å arbeide raskere, utvikle egne applikasjoner eller drive datadrevet forretningsutvikling.

Public Cloud (offentlig sky) er skyplattform med skylagring hos en tredjepartsleverandør fks. i Microsoft sitt datasenter i Irland. Offentlige skyer sparer bedriften for kostnader knyttet til kjøp, administrasjon og vedlikehold av lokal server. Offentlige skyer kan skalere kapasiteten og antall brukere i det uendelige etter behov, men det er ofte litt tregt å laste opp/ned ressurser. Les mer om den offentlige skyen Azure Public Cloud.

Private Cloud (privat sky) er lagring via et privat, internt nettverk til et utvalg brukere. Da har bedriften fortsatt en fysisk server på kontoret. Private skyløsning laster ressursene raskere enn fra Public Cloud i utlandet. Private Cloud har egne brannmurer og intern drift for å hindre sensitive data å bli tilgjengelige for tredjepartsleverandører. Privat skydrift er ofte den dyreste skybaserte løsningen og passer best store bedrifter.

Hybrid Cloud (hybrid sky) er en kombinasjon av offentlig og privat sky – hvor du både får tilleggstjenestene fra Public Cloud og hastigheten fra Private Cloud. Data blir da sendt fra et lokalt datasenter i nærheten av deg. En hybridsky gir deg utviklingsmuligheter, selvbetjening og mulighet til å skalere til den offentlige skyen i de periodene man trenger økt lagringskapasitet i stedet for å permanent oppgradere sin lokale server og betale for ekstra kapasitet året rundt. Hybrid Cloud er kostnadseffektivt og gjør det mulig å kjøre selv tunge regnskaps- og tegneprogrammer fra skyen.

En populær skytjeneste er hybridskyen Microsoft Azure Stack hvor datasenteret er stasjonert hos BKK i Bergen. Kombinerer man hybrid skylagring med BKK fiber får man lynrask tilgang til bedriftens ressurser.

Hva er fordelene med skytjenester?

Typisk for skytjenester er kontroll og elastisitet; Det vil si at du kan skalere ut fra etterspørsel samt slå av og på skytjenesten etter behov. Man har egen selvbetjeningsportal slik at ansatte i bedriften kan styre dette selv.

Du kan så klart kjøre egne servere kapabel til å ta unna toppene ved fks. salg, lanseringer og andre eventer som krever mer kapasitet, men det betyr også at du kun bruker 5 prosent av kapasiteten du betaler for resten av året. Med Microsoft Azure Cloud betaler du bare for det du bruker til en hver tid. Man kan for eksempel slå av servere etter kontortid for å spare penger.

I tillegg kan du få månedlig fakturering i stedet for å forhåndsbetale for årlige programvarelisenser og store kapitaltunge investeringer i server- og nettverksinfrastruktur.

Ved å gå bort fra å lagre filer og programmer lokalt – frigjør bedriften seg fra det fysiske på en trygg og sikker måte. Med en skybasert løsning har man rask tilgang til bedriftens ressurser uansett hvor man er og organisasjonen blir mer dynamisk.

Ingen vedlikehold av lokal server og alle løsningene kan fjernstyres av IT leverandøren dersom man har behov for support. Skyløsningene garanterer 99,9% oppetid med overvåkning 24 timer i døgnet. Dersom noe skjer har man en trygg partner i ryggen til å ordne opp raskt og effektivt.

En annen stor fordel med Hybrid Cloud er at all bedriftsdata i Norge, som følger norske lovreguleringer.

Hva er ulempene?

Public Cloud har som nevnt ofte høy forsinkelse – dersom datasenteret som kjører den virtuelle serveren er i et annet land. For store filer og krevende programmer kan dette by på irriterende heng ved opp-  og nedlasting av filer eller ved bruk av ressurser.

Prisen kan også bli høyere i offentlig sky enn lokal server dersom man kjører alle ressurser på skyplattformen konstant og ikke skrur ned fks. om natten. Heldigvis kan man automatisere dette, slik at ressurser som ikke er i bruk vil slås av til visst klokkeslett.

Hybrid sky er billigere enn offentlig sky og vil derfor ofte være den rimeligste sky tjeneste. Benytter man i stedet en skylagring som Dropbox Business vil det derimot være en fastpris, men ved mange ansatte kan også denne kostnaden bli høy.

En ulempe med Private Cloud er at bedriften selv må håndtere kostnader og ansvaret knyttet til administrasjonen, drift og vedlikehold. Derfor krever privat sky tilsvarende utgifter til medarbeidere, administrasjon og vedlikehold som tradisjonell lokal server.

Det er ingen klar fasit på hvilken skyløsning som passer akkurat din bedrift best, men velger man Hybrid Cloud er både forsinkelsen lav og prisen gunstig. Dette er skyløsningen vi oftest anbefaler for SMB bedrifter som vil gå over til skybasert lagring men ta kontakt med oss, så kan vi ta en analyse og finne den beste skytjenesten.

Alt i alt, så er skyen kommet for å bli og det handler om å tilpasse seg selv og IT strategien heretter. Velger man riktig løsning fra start vil det følge gunstige fordeler og potensielt realisere store gevinster.

Dersom du har har en lokal server som nærmer seg utløpstid på garanti, normalt 5år, bør filområdet flyttes til skyen snarest. Vi hjelper dere gjerne med å ta neste steg! 

Få en gratis kartlegging av prosessen.

La oss ta en uforpliktende prat om hvordan vi kan forenkle dine komplekse utfordringer ^

Flere kundehistorier ^