Arribatec i Arktis – kontoret på 78° nord
Når vi sier at vårt globale selskap også har en lokal tilstedeværelse, mener vi det! I år etablerte vi et kontor i Arktis, nærmere bestemt i sentrum av Longyearbyen, Svalbard.
Et Arribatec-kontor på den 78’ende breddegrad
Svalbard er en avsidesliggende øy nær Nordpolen. Bare 1000 km fra polpunktet, 78 grader nord, finner du en diskret Arribatec-logo. Svalbard er hjemmet og arbeidsplassen til HR-konsulent Liss Selnes og markedsleder Marie Husøy. Begge valgte den arktiske livsstilen mens de jobber i Arribatec .
ØDE ISRIKE: Svalbard har mye å tilby, fra koselig bystemning og gastronomiske opplevelser til majestetiske isbreer og unikt dyreliv. Bilder: Marie Husøy
Lokal tilstedeværelse på toppen av verden
I det øde arktiske området, midt i det mektige landskapet og bitende kulden, ble et nytt Arribatec-kontor åpnet i begynnelsen av dette året. Som en globalt anerkjent teknologi- og konsulentselskap med 17 kontorer over hele verden, kan det være litt overraskende at internasjonale selskapet har en tilstedeværelse i en av de mest avsidesliggende stedene på planeten.
Men det er ikke helt tilfeldig. Noen av de største selskapene på Svalbard, som Universitetssenteret på Svalbard (UNIS), samt Store Norske , det statlig eide selskapet som håndterer gruvedrift, eiendom, logistikk og energi i Longyearbyen, er begge kunder av Arribatec.
NÆRHET TIL KUNDER: I høyre hjørne kan du se bygningen til en av kundene, UNIS.
Faktisk pleide Liss å jobbe i UNIS som HR-konsulent, med spesialisering i Unit4 HR & Payroll og jobbet tett med Arribatec-ansatte gjennom årene. Liss har bodd i Longyearbyen i 24 år hvor hun startet i Store Norske, jobbet der i 17 år, ett år i Oslo med Unit4, og deretter på UNIS i seks år. Da muligheten til å jobbe i Arribatec fra Svalbard dukket opp, tok hun sats.
– Å jobbe fra Svalbard gir stor fleksibilitet, og lederne mine har virkelig klart å få det til å fungere ved å tilrettelegge for et eget kontor her. I starten jobbet jeg hjemmefra, men det er flott å ha et fysisk kontor og kunne vise selskapet vårt til alle som bor eller besøker Longyearbyen, sier Liss.
Marie legger til at selv om Svalbard er svært isolert på kartet, er det sentrum for storpolitikk, klimaendringer, kultur og forskning. – Det er fascinerende og lærerikt å bo her. Jeg tror vi har den mest begivenhetsrike lokalavisa i Norge, sier hun.
Denne lokasjonen illustrerer Arribatecs forpliktelse til å opprettholde en lokal tilstedeværelse samtidig som den dyrker en global tilnærming, selv i de mest avsidesliggende og utfordrende hjørnene av verden. Vi har en rekke mindre «uoffisielle» (1-3 ansatte) kontorer i tillegg til våre 17 hovedkontorer.
Omfavner den arktiske livsstilen
Livet på Svalbard, øygruppen kjennetegnet ved sine fantastiske isbreer og facinerende isbjørner, byr på en tydelig kontrast til det urbane bylivet som tradisjonelt forbindes med teknologi- og konsulentbransjen.
ARKTISK LIVSSTIL: Marie Husøy er markedsleder for Arribatec Group. Her utforsker hun Magdalenefjorden, nordvest for skjærgården, i juni.
Her trives damene med den røffe arktiske livsstilen og den vakre naturen. De begge omfavner fordelene ved å jobbe eksternt, som økt motivasjon, autonomi og fleksibilitet. Begge besøker jevnlig hovedkvarteret i Oslo for å samarbeide med kolleger, være sosiale og delta i Arribatec-kulturen.
Marie har bodd i Longyearbyen i tre år og planlegger ikke å flytte ned til fastlandet i nærmeste fremtid.
– Å kunne bo og jobbe fra Svalbard er helt fantastisk! Det meste av arbeidet mitt gjøres over Internett, og markedsføringsteamet vårt er spredt over fire land, så vi må møtes over Teams uansett, sier hun.
– Og lunsjpausene her oppe er unike, for eksempel å svømme i -20C eller hoppe på snøscooteren for å nyte pausekaffen fra en fjelltopp. Disse opplevelsene er vanskelig å matche andre steder. Jeg er veldig takknemlig for muligheten og tilliten Arribatec har gitt oss til å jobbe fra et slikt sted, fortsetter hun.
KONTORTID: Liss i det nyåpnede Svalbardkontoret.
Selv om kontoret bærer preg av enkelhet, er det akkurat det Liss trenger for å få jobben gjort. Hun har en variert hverdag med familien og setter pris på fleksibiliteten ved å kunne jobbe fra kontoret, hjemmet, hovedkontoret i Oslo eller til og med fra hytta.
– En fleksibel arbeidsplass fungerer best for meg. Det å av og til kunne jobbe fra hytta vår på Reveneset mens jeg ser hval, skip og noen ganger isbjørn passere, gir meg roen og motivasjonen til å gjøre det bra på jobben. Balanse mellom arbeid og privatliv er nøkkelen, avslutter Liss.
VERDENS NORDLIGSTE: Verdenskartet der Svalbard er markert i rødt med ‘A’.