Våre viktigste kollegaer ^

I feiringen av Verdens miljødag ønsker vi å ta deg med på en liten omvisning i vår egen bikube, som ligger på balkongen til vårt Stavanger-kontor.

MicrosoftTeams -bilde 35

PlanBi, leverandøren av bikuben vår ble etablert i slutten av 2021, etter at 4 fremmede møttes på et birøkterkurs og gjorde lidenskapen sin til en bedrift. Armin Meier, en tidligere kollega i Arribatec EA&BPM er en av eierne. I dag tilrettelegger de for mellom 70-80 bikuber i Stavanger-regionen, både ved egne bigårder og på hustakene til kunden.

Da det plutselig dukket opp et innlegg på LinkedIn-feedene våre for et halvt år siden om at en av våre tidligere kollegaer hadde startet sin egen birøktervirksomhet, var det egentlig ikke et spørsmål om vi ville være med og støtte ham.

 

MicrosoftTeams-bilde (45)

For de fleste er bier kanskje bare en liten luftig ting som surrer rundt i hagen vår om sommeren, men de er avgjørende for å opprettholde planeten vår ved å pollinere maten vår og trærne og blomstene som gir leveområder for dyrelivet. 

Silje Adolfsen var så heldig å bli med Armin da han kom for å sjekke biene våre på fredag. «Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre litt. Det er viktig for oss som selskap å bidra til miljøet, og vi ser på dette som et av bidragene vi kan gi for å gjøre verden litt bedre”.

 

MicrosoftTeams-bilde (19)

EU-kommisjonen har anslått at omtrent 87,5 % av alle plantearter i Europa er avhengig av pollinering av insekter, og så mye som en tredjedel av maten vi spiser er direkte eller indirekte avhengig av pollinering. Bienes arbeid er anslått til å være verdt 1,300 milliarder kroner – hvert år. Det er trygt å si at hvis denne jobben skulle gjøres manuelt av mennesker, ville det være ekstremt dyrt og selvfølgelig kreve en gigantisk arbeidsstyrke.

«Foruten olje og gass, er Rogaland kjent for sin fruktbare jord, og sine store og langstrakte landområder, ideelle for jordbruk. I motsetning til det meste av Norge er Rogaland veldig flatt, noe som gjør landet vårt unikt egnet for avlinger. Siden disse avlingene er avhengige av den truede bien, må vi gjøre det vi kan for å redde dem, fortsetter Silje.

 

PlanBis oppgave er å gjøre byen levedyktig for pollinatorer. Det er mindre og mindre plass for pollinatorer å bosette seg eller finne mat, og det er grunnen til at bienes antall faller. I Rogaland er det et lite gap mellom by og bonde, og lite område som ikke er bebygget eller fylt med monokultur. PlanBi ønsker derfor å satse på områder som kan gjøres om til matbrett for pollinatorer.

Vi er stolte av våre 50-60.000 pelskledde kolleger som surrer rundt på balkongen vår og arbeidet de gjør for lokalsamfunnet vårt, de kan ha den viktigste jobben av oss alle.

IMG_1472

Hvordan kan du hjelpe biene?

  • Hvis du har en hage, legg igjen litt rusk der humler og ville bier kan leve
  • Bygg insekthotell og gi ly for bier
  • Fyll hagen din med bivennlige blomster som blomstrer hele sommeren.
  • Slutt å bruke plantevernmidler i hagen din
  • Vær oppmerksom på naturen rundt deg.
MicrosoftTeams -bilde 36

Summende fakta

  • 1/3 av maten vi spiser er avhengig av pollinering. Bier er en klimanøytral innsatsfaktor i landbruket, på lik linje med sol og vann. Bienes pollinering gjør at frukt, bær og grønnsaker får bedre kvalitet.
  • En bikube som vår består av 50-60,000 XNUMX bier om sommeren. Et samfunn består av en dronning, droner (hannbier) og arbeidsbier. Dronningen er moren til alle biene i kuben.
  • 99 % av biene i kuben er kvinner. De har ulike roller som arbeidsbier, omsorgsbier, vaktbier og trekkbier. Hannbiene har én funksjon, og det er å parre seg.
  • En sterk bikube kan produsere mellom 25-40 kg honning hver sesong, dersom forholdene ligger til rette for det. En bi samler 1 teskje honning i løpet av livet.
  • Bier leter etter blomster og er ikke interessert i oss. La dem jobbe i fred og du vil nyte deres overflod i form av pollinering, mat og honning. Får du besøk ved spisebordet ditt er det nok vepsen som er sulten.
IMG 1510